Datingtips voor autisten

Datingtips voor autisten, en de mensen om hen heen

19 juni 2021 Door NeuroElfje

Lees ook: Stimmen en Neurodiversiteit: een complete gids
Datingtips voor autisten? Zoals heel veel autisten en andere neurodivergente mensen zullen herkennen, kan daten heel erg moeilijk voor ons zijn. Veel van ons zijn vatbaar voor misbruik, en hebben moeite met flirten. Ook hebben we vaak moeite met binden of met het aangaan van vriendschappen of relaties in het algemeen.

Dat zorgt niet alleen voor (liefdes)verdriet of gevoelens van eenzaamheid en machteloosheid, maar ook gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met de gelaagdheid van neurotypische communicatie. Het is voor ons vaak moeilijker om tussen de regels door te lezen en de werkelijke intenties van anderen te achterhalen. En dat maakt het dus ook moeilijker om red flags te spotten.

Dat kan vooral moeilijk zijn als je date met een neurotypisch persoon. Dan is het soms lastig om elkaar goed te begrijpen. En om gezonde verhoudingen met elkaar te krijgen.

Daarom geef ik in deze blogpost 6 datingtips voor autisten en voor alle partijen om hier beter mee om te leren gaan.

Datingtip voor autisten nummer 1: communicatie!

In mijn blog over de Theory of Mind en het dubbele empathieprobleem geef ik al aan dat er een verschil is tussen autistische en neurotypische communicatie. Daarom ontstaan er vaak misverstanden. Neurotypische lichaamstaal is ook anders dan autistische lichaamstaal. Nu is goede communicatie altijd belangrijk in een relatie, maar het is nog belangrijker als je een datende autist bent, of iemand die met een autist wil daten. Ook als je een autist bent die met een autist wil daten trouwens. Elke autist is anders en heeft behoefte aan andere dingen.

Praat dus regelmatig met elkaar als je iets dwars zit. Wees duidelijk over je grenzen, en de dingen die je wel, en juist niet prettig vindt. Niet alleen wanneer het aankomt op seks, maar ook in het algemeen. Als je date voorstelt om naar de kroeg te gaan en je trekt dat niet qua prikkels, zeg dat dan. Stel bijvoorbeeld iets anders voor waar je niet overprikkeld van raakt. Zorg dat het pleasen van de ander niet ten koste gaat van jezelf.

Zorg er ook voor dat je duidelijk bent in wat je bedoelt, en geen dingen onuitgesproken laat. Dan ontstaan er minder misverstanden.

Tip 2: maak afspraken met elkaar en over je behoeften

Voor de autist is het handig om van tevoren af te spreken wat je partner moet doen als je in een meltdown terecht komt of overprikkeld raakt. Leg duidelijk uit wat het inhoudt, en wat je het beste kunt doen in zo’n situatie. Als je semi-verbaal bent, zorg dan voor een alternatieve vorm van communicatie voor als het even niet gaat. Mijn persoonlijke favo zijn whatsappstickers, die je makkelijk zelf kunt maken!

Neurotypische mensen hebben heel vaak geen idee wat autisme precies inhoudt. Dit kan echter net zo goed gelden voor andere autisten, want autisme is enorm divers. Leg elkaar dus duidelijk dingen uit over je eigen brein. Ik ben bijvoorbeeld echt een ‘knuffel-autist’ en heb veel behoefte aan huid-op-huid-contact. Maar een andere autist heeft misschien weer moeite met aanraking. Zeker in relationele situaties kan zoiets enorm botsen en voor veel frustratie zorgen. Mijn partner, ook neurodivergent, moet altijd muziek aan hebben terwijl ik erg gevoelig ben voor geluid. Probeer samen naar een middenweg te zoeken waar je beiden comfortabel mee bent als er zo iets aan de hand is. In ons geval doet hij vaak zijn koptelefoon op.

datingtips voor autisten
Afbeeldingsomschrijving: Twee femme witte mensen die tegenover elkaar staan met de ogen gesloten en de neuzen tegen elkaar aan.

Datingtip 3: Geef elkaar rust en ruimte

Veel autisten ervaren sociaal contact als vermoeiend. Zeker als daar de nervositeit en onzekerheid van daten bij komt. Zorg dus dat je zelf voldoende tijd hebt om uit te rusten en ook echt voor jezelf te hebben als je een autist bent, maar geef je date of partner die ruimte ook.

Sommige autisten vinden dit lastig, vooral als je je hyperfixeert op een bepaald persoon. Ik heb dit ook. Maar de hele dag door met elkaar praten en appen en elkaar geen rust geven kan erg verstikkend aanvoelen. Ook kan het voor spanningen zorgen. Niet alleen voor neurotypische mensen, maar ook voor autisten, en ook voor autisten onderling. Bovendien is het niet zo gezond voor je om teveel op een persoon te hyperfixeren. Op zulke momenten word je vaak blind voor rode vlaggen.

Als het moeilijk is om jezelf die rust te gunnen, probeer jezelf dan af te leiden met een andere speciale interesse. Ga bijvoorbeeld een boek lezen of een documentaire kijken over je speciale interesse. Als het echt moeilijk is, kan je ook bespreken met je date of partner dat je elkaar op bepaalde tijden van de dag met rust laat. Ook hierbij is belangrijk: communiceer.

Tip 4: Zoek iemand met dezelfde interesses

Bij neurotypische mensen is dit al belangrijk, maar bij autisten misschien nog wel meer. Een partner of date met dezelfde interesses kan voor een instant connectie zorgen. Infodumpen wordt dan vaak als minder irritant ervaren. Je kan dan beter met elkaar praten en elkaar vinden in dingen die jullie allebei leuk vinden. Daar maak je je relatie ook een stuk interessanter en waardevoller mee!

Hier zit wel een keerzijde aan, waar je ook op moet letten. Zorg ook altijd dat je een stukje van je eigen interesses voor jezelf blijft houden. Voeg je leven en dat van je partner niet helemaal samen. Hou eigen vrienden en dingen die je zelf interessant vindt maar je partner misschien niet. Als je je niet meer los kan weken van je partner dan kan dat voor hele nare situaties zorgen als de relatie ooit klapt. Ik heb wel eens een relatie gehad met iemand die tot dezelfde vriendengroep behoorde als ik. Toen het uitging had ik niemand meer. Andere vrienden had ik niet. Dat maakte het omgaan met de break-up alleen nog maar moeilijker. Natuurlijk wil je niet dat het uitgaat, maar het kan wel gebeuren. Zorg dus goed dat je altijd je eigen leven en supportnetwerk blijft behouden.

5: Doe geen dingen die je niet prettig vindt

Dit klinkt misschien obvious, maar dat is het niet. Veel autisten zijn erg gewend om zich zo veel mogelijk aan te passen en daarmee over hun eigen grenzen te gaan. Dat is simpelweg een gevolg van leven in een wereld die niet voor ons is gebouwd. Dit maakt autistische mensen vatbaarder voor misbruik. Ook in datingsituaties of relaties kun je snel en ongewild je eigen grenzen voorbij gaan.

Consent is het allerbelangrijkste wat er is. Als je date of partner iets met je wil doen, en jij wil dat niet, doe het niet. Blijf bij jezelf en luister naar jezelf. Er zijn geen regels voor hoe snel of langzaam daten hoeft te gaan, dus als je meer tijd nodig hebt, dan is dat maar zo. Daar zijn geen compromissen in te sluiten. Als je date of partner daar boos om wordt of vervelend probeert te doen, of je alsnog probeert over te halen nadat je nee hebt gezegd, dan is dat niet iemand met wie je je leven zou willen delen. Dan kun je het beste zo snel mogelijk rechtsomkeert maken.

Zorg er ook altijd voor dat iemand anders weet waar je bent bij de eerste dates, en spreek voor de eerste date bij voorkeur af op een openbare plek.

Tip 6: Als het niet gaat, dan gaat het niet

Daten en relaties zijn geen verplichting. Er heerst in de samenleving soms een grote druk om te daten, maar het is uiteindelijk een keuze die je zelf maakt. Zonder partner ben je net zo veel waard, en kun je net zo’n volwaardig leven leiden en net zo gelukkig zijn. Bovendien zijn autistische mensen relatief vaak aseksueel of aromantisch. Geen behoefte hebben aan intimiteit is oke. Geen kinderen willen krijgen is oke. Geen partner of date willen is oke. Geen behoefte hebben aan seks is oke. Je bent niet kapot, en niet gebroken. Je hebt net zo veel bestaansrecht als ieder ander, met een partner of zonder.

Dwing jezelf dus alsjeblieft niet om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt, zij het vanuit sociale druk of omdat je denkt dat het zo hoort. Je bent valide, en je gevoelens en discomfort zijn dat ook.

Ik hoop dat deze 5 datingtips voor autisten nuttig voor je waren en dat je hier iets van hebt geleerd! Als je er zelf nog iets aan toe te voegen hebt, laat dan vooral een reactie achter.