Een zwartwitfoto van een menigte mensen op een demonstratie, als illustratie bij mijn artikel over ABA activisme

Tips en tricks voor effectief anti-ABA activisme

16 april 2024 Door NeuroElfje

Zoals je misschien afgelopen week in het nieuws hebt gelezen, is er een verontrustend rapport verschenen over ABA-therapie. Tijd voor wat anti-ABA activisme! Ik heb me eerder uitgesproken tegen ABA-therapie, en ook meerdere blogs geschreven. Als je meer wilt weten over wat ABA-therapie is en waarom er een verbod moet komen, lees dan mijn artikelen ‘Alles over ABA en waarom het schadelijk is‘ en ‘ABA: een niet zo korte geschiedenis’. 

Dit artikel gaat over wat je allemaal kunt doen om je uit te spreken tegen ABA voor effectief anti-ABA activisme.

Waarom hebben we je hulp nodig?

Vorig jaar heb ik samen met het Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs hard gewerkt om dit onder de aandacht te brengen bij het ministerie VWS. De resultaten van dit onderzoek zijn vorige week gepubliceerd.

ABA-therapie is in opkomst, en volgens het rapport en de 1456 klachten bij de LBVSO is het heel erg schadelijk. 91% van de kinderen van het LBVSO ervoer ABA als traumatisch. En de landelijke politiek is traag. Met de de slepende formatie en het demissionaire kabinet, zullen er niet snel maatregelen komen. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen! Ook als je niet autistisch bent.

1. Je moet bij de gemeente zijn

Hoewel het natuurlijk goed is om dit probleem onder de aandacht te brengen bij de landelijke overheid, heb je meer en sneller effect bij de gemeente waar je in woont.

Waarom? Je gemeente financiert ABA-therapie. Deze valt onder de Jeugdzorg en het pgb, die beiden onder de verantwoordelijkheid vallen van de gemeente. Als de gemeente stopt met financieren, stopt ABA. Heel simpel.

De gemeenteraad is meestal veel makkelijker en sneller te bereiken dan het kabinet en de Tweede Kamer. Er zijn ook veel meer mogelijkheden om inspraak te hebben op het beleid van de gemeente. 

2. Spreek in bij een gemeenteraadsvergadering

De gemeenteraad van jouw gemeente heeft heel vaak vergaderingen. Je kunt je als inwoner opgeven om te spreken bij zo’n vergadering. Dan krijg je tussen de 3 en 6 minuten spreektijd. Dan kun je de raadsleden direct aanspreken.

Als je speechen eng vindt of niet naar de locatie kunt komen kun je meestal ook een videoboodschap of documenten insturen. Hier staat informatie over op de website van je gemeente. Ik speechte woensdag 17 april bij de gemeente Amsterdam, en zal de opname delen zodra ik deze kan downloaden. Je kunt de inhoud van mijn speech hier lezen, als je inspiratie nodig hebt voor je eigen speech.

ABA valt onder Jeugdzorg en pgb. Dus kies een vergadering uit over deze onderwerpen.

3. Stuur mails naar gemeenteraadsleden en lokale politici

Alle leden van jouw gemeenteraad hebben hun e-mailadres op de website van je gemeente staan. De burgemeester en wethouders ook. Zo kun je ze direct bereiken. Heel handig!

Als je raadsleden en andere lokale politici direct wilt bereiken, kies dan de mensen uit die verantwoordelijk zijn voor onderwerpen gerelateerd aan (jeugd)zorg, maatschappelijke ondersteuning en onderwijs.

Ik heb een voorbeeldmail geschreven die je kunt kopiëren en plakken. Deze kun je gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets schrijven. Wel moet je zelf de juiste e-mailadressen opzoeken.

4. Dit moet je zeker vragen

Er zijn veel dingen die de gemeente kan doen om heel snel te stoppen met ABA-therapie. Maar deze twee dingen zijn het best en snelst uitvoerbaar en het effectiefst. Dit moet je dus zeker vermelden.

 • De gemeente moet stoppen met pgb’s verstrekken voor ABA-therapie en therapieën gebaseerd op ABA (het wordt onder veel namen aangeboden).
 • De gemeente moet stoppen met inkopen van ABA-therapie en stoppen met contracten afsluiten of verlengen van aanbieders van ABA-therapie.

Gebruik mijn voorbeeldmail of speech vooral als inspiratie of hulp.

5. Alternatieven voor ABA

Het kan zijn dat de gemeente vraagt om alternatieven voor ABA. Er is erg weinig goede hulp voor autistische kinderen, en ABA wordt vaak ingezet door de gemeente om thuiszitters weer op school te krijgen. Maar ABA is erg duur, en dat geld kan nuttiger besteed worden. Bijvoorbeeld zo:

 1. Extra coaching, ondersteuning en begeleiding op school en thuis, voor zowel kinderen als ouders;
 2. Verstrekken van hulpmiddelen zoals spraaktablets en noise cancelling koptelefoons;
 3. Toegankelijker maken van scholen door bijvoorbeeld soundproofing van lokalen en klassen verkleinen;
 4. Alternatieve manieren van onderwijs aanbieden zodat thuiszitters tóch door kunnen gaan met leren;
 5. Goede psycho-educatie over autisme voor ouders, hulpverleners en leerkrachten. De kennis van autisme bij deze groepen is vaak beperkt en ondermaats.
 6. Het opstellen en naleven van een lokale inclusie agenda, wat voor gemeenten verplicht is sinds de ratificatie van het VN-verdrag Handicap.

NB: Sommige gemeenten hebben al een lokale inclusie agenda. Als dat het geval is bij jouw gemeente kun je punt 6 weglaten.

6. Organiseer!

Samen sta je sterk. Zorg er dus voor dat je meerdere mensen in jouw omgeving betrekt bij je anti-ABA activisme!

 • Als je mensen kent die bij de gemeente werken, kun je hen om hulp vragen. Zeker als ze ervaring hebben met het communiceren met de gemeente. Mijn vader is bestuursjurist en heeft mij ook geholpen met deze blog en met mijn speech voor de gemeente Amsterdam. Ook heeft hij zelf al bij een van de gemeenten waar hij werkt geregeld dat er geen PGB’s meer worden verstrekt voor ABA-therapie.
 • Je kunt om hulp vragen bij een lokaal autisme-initiatief, en als je lid bent van de NVA kun je je daar ook uitspreken en druk zetten op het bestuur om zich uit te spreken voor een verbod.
 • Neem contact op met activistische groepen in jouw buurt en vraag of ze je willen helpen. 

7. Maak herrie op internet

Vervelend doen op internet werkt. Ik heb er echt ontzettend veel mee bereikt. Volg politieke partijen en lokale afdelingen van politieke partijen op social media en spreek ze aan. Laat je stem horen, en doe irritant zodat ze niet meer om je heen kunnen.

Voorbeeld: vandaag postte DWARS, de jongeren-organisatie van GroenLinks, dat ze voor een verbod zijn op ABA-therapie. Ik vroeg wanneer ze gingen aankaarten bij lokale afdelingen van GroenLinks om ABA te verbieden. En wat bleek? Er is een motie geweest in de gemeenteraad van Den Haag voor een verbod, en daar heeft GroenLinks gewoon tegen gestemd. Hier was ik, en daarmee ook DWARS, nooit achter gekomen zonder Twitter. Nu maar hopen dat ze hier iets mee gaan doen.

8. Zet je privileges in

De autistische kinderen aan wie ABA wordt gegeven zijn ontzettend kwetsbaar. Vaak zijn ze jong, en hebben ze ook een verstandelijke beperking of gedragsproblemen, of ze zitten met een burn-out thuis van school. Een derde van de klachten van het LBVSO betrof kinderen onder de twaalf jaar. En, ze zijn meestal ernstig getraumatiseerd.

Het is dus niet echt een groep die in de positie is om herrie te maken en zichtbaar te zijn. Daarom zijn mensen die wél herrie kunnen maken en zichtbaar zijn, onmisbaar. Herrie kunnen maken is een privilege. Maak daar gebruik van door de stemmen van deze kinderen te versterken. Als je wit bent, neurotypisch en/of een man, is je publiekelijk uitspreken tegen ABA misschien nog wel waardevoller. Politici luisteren dan eerder naar je. We hebben mensen zoals jij nodig voor anti-ABA activisme!